Daglig drift
Vores arbejdsuge
På Fruerlund arbejder vi med Lean Management. Det betyder, at vi har en meget struktureret arbejdsdag. Hver dag har sine egen arbejdsopgave.
Om mandagen er det kalvedag. Her bliver der ryddet op og mælke- mængden bliver justeret på de forskellige kalvehold. Et fast punkt om mandagen er tavlemøde. Vi snakker både om de gode ting fra sidste uge og om vores K(ey) P(erfomance) I(ndicators).
Om tirsdagen er det flyttedag. Der bliver flyttet dyr fra Fruerlund til Hauge eller omvendt.
Onsdag er afgoldningsdag. Køer, som snart skal kælve, bliver kigget på og eventuelt behandlet, så de er klar til at føde en kalv.
Torsdag er klovdag. Hvis der er køer, som trænger til en klovbeskæring, så gør vi det. Hver torsdag er der også et hold, som bliver drevet igennem et klovbad.
Fredag er den dag, hvor vi gør klar til weekendvagten. Og så er der plads til at gøre de ting, vi måske ikke lige har nået i løbet af ugen. Sammen sørger vi for, at de, som har weekendvagt, har alt det, de skal bruge for at passe køerne så nemt som muligt.
Lørdag og søndag er weekendvagter. Her er der 2 medarbejdere, som henter køer og passer kalve morgen og eftermiddag. Der er også en, som blander foder til dyr.
Vi lytter til vores dyr
Vi har meget fokus på CowSignals. Det betyder, at vi ser på, hvad køerne fortæller os med deres krop. En ko viser mange ting, men vi skal lære at se dem. Når man har set de signaler, som koen sender, skal vi tænke og reagere på det, som koen viser og sørge for, at koen får det bedre.
Ud fra CowSignals principper kommer også vores Stress free kælvnings område. Goldkøer og nykælvere befinder sig i det sammen område. Efter at en ko har født en kalv bliver den de første 4 dage i sammen område, men har mulighed for at besøge robotten for at bliver malket. På den måde er deres opstart ’stress free’ fordi de er i det samme område, hvor der ikke er så mange nye ting. Det giver koen ro og dermed en bedre start af laktationen.
Efter en ko har fået en kalv, bruger vi en cuddle boks til den nyfødte kalv i de første 15 minutter. På kroppen af kalven smider vi grovfoder, som resulterer i, at koen begynder at spise med det samme. Den periode bruger vi til at registrere kælvningen og varmer råmælken op.
Når kalven har fået råmælk, bliver den lagt i en hytte under en varmelampe, hvor den er de næste 12 til 24 timer.